Maisema

Maisema

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Kartell Victoria Ghost tuolit




Vihdoinkin, voisin todeta. Mietin pitkään ja hartaasti uusien ruokapöydän tuolien hankkimista. Punnitsin kahden vaihtoehdon välillä ainakin viisi vuotta ja lopulta päädyin tilaamaan Kartellin Victoria Ghost tuoleja. Olen rakastanut näiden tuolien muotokieltä niin kauan kuin muistan. Ellen tietäisi, väittäisin, että näitä tuoleja on ollut olemassa jo vuosikymmenien ajan mutta Philippe Starckin suunnittelema Louis Ghost jonka käsinojaton sisar Victoria Ghost on, lanseerattiin vasta niinkin myöhään kuin vuonna 2002. Tuoli on ollut menestystarina itsessään, koska sitä on myyty maailmanlaajuisesti jo 1,5 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä eniten myydyn designtuolin koko maailmassa. Väite perustuu googlaamalla löytämääni tietoon, mutta voin hyvin uskoa sen. Tuoli on kerrassaan vastuttamattoman linjakas ja kaunis. Ja hyvä istua. Vähän jännittää hiostaako muovi mutta istuinosan päälle ainakin voi laittaa jonkin pehmusteen. Joskaan en halua rikkoa transparentin tuolin illuusiota millään tavalla. Ehkä illan istujaisiin voin asettaa tuoleille pehmusteita mutta muutoin en halua tuhota niiden ilmavuutta millään tavoin.



Tuolin luoja, ranskalainen designer Philippe Starck on sanonut tuolista, että se on half-disappearing, dematerialising eli puoliksi katoavainen ja miten tuon dematerialising nyt kääntäisikään osuvasti..? Puoliksi henkistynyt. Aika paljon sanottu yhdestä muovinkappaleesta mutta tuolin design todella on enemmän kuin vain yksi tuoli. Voin seistä ihailemassa tuolia pitkään. Suunnittelijaa oli käsitykseni mukaan inspiroinut Ranskan kuningas Louis XV, ja jotain ranskalaista näissä onkin. Kartell juhlisti tuolin 10-vuotista menestystarinaa vuonna 2012 ja silloin mm tuotettiin limited edition tuoleja, joissa oli mielettömän hienoja kuvia painettuina tuolin selkänojaan tai istuinosaan. Haluaisin ehdottomasti muutaman sellaisen meille kotiin ja olenkin etsinyt niitä netissä.



Päädyin transparenttiin sävyyn ruokapöydän tuoleissa, koska meillä on ainakin tällä hetkellä tilaa ruokapöydän ympärillä aika vähän ja haluan myös kunnioittaa valkoista Calligariksen pöytää niin, että tuolit eivät vie ilmaa pöydältäkään. Ajattelin aluksi hankkia kaksi väritöntä Victoria Ghostia lisää ja sitten kaksi harmaata keittiön pienemmän pöydän tuoleiksi mutta mitä enemmän katselen tuoleja ja pöytää, ehkä hankin kuitenkin neljä samanlaista lisää kun siihen on mahdollisuus ja ne kaksi harmaata keittiöön. Ja koska nälkä ehdottomasti kasvaa syödessä, ehkä yksi Louis Ghost kirjoituspöydän pariksi ja mahdollisesti makuuhuonekin kaipaisi yhden näyttävän käsinojallisen Louis Ghostin.



Pienin askelin. Minulla on yksi transparent Bourgie valaisin, mistä olen pitänyt todella paljon. Antaa kaunista valoa ja himmentimellä varustettuna säädettävissä todella kirkkaasta himmeään tunnelmavaloon. Eteisessä roikkuu Bloom S2 valaisin, johon ihastuin ensisilmäyksellä. Ja pienet läpinäkyvät Jolly-sivupöydät toimittavat toistaiseksi sohvapöydän virkaa.

I love. Harkitsin niin pitkään, eikä mielipiteeni muuttunut vuosien mittaan. Luulen Kartellin tuolien pysyvän meillä todella pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao