Maisema

Maisema

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Joulun kalaisa menu 2015







Alustavasti olen suunnitellut joulun menua. En ole oikein kinkkuihmisiä enkä itse asiassa hirveästi kaipaa mitään lihaa jouluuni. Ehkä, ehkä savustettua kalkkunaa mutta siinä se sitten olisikin. Kaloilla ja mädillä ja kuohuviinillä mennään.

Jouluaatto alkaa meillä aina riisipuurolla, jota tarjotaan siis lounaaksi vähän ennen kuin Turku julistaa joulurauhan. Joulurauha tarkoittaa minulle henkilökohtaisesti rauhoittumista. Sen jälkeen ei juoksennella enää ympäriinsä vaan keskitytään nauttimaan joulusta. Jos on jäänyt jotain tekemättä tai ostamatta niin sitten se saa ollakin. 

Jouluaattona olemme jo useita vuosia syöneet aikuisten kesken blinejä smetanalla ja kylmäsavulohella/mädillä ja sipulilla. Hyvää kuohuviiniä ja juhlatunnelma on siinä. Sillä mennään nytkin. Blinitaikinan ohjeen löytää tattarijauhopussin kyljestä. Ei vaadi erityistä osaamista eikä kummoisia aineitakaan. Paista aidossa voissa ja voita runsaasti. Sen verran kuuma pannu, että paistaa rapean pinnan muttei polta ennen kuin taikina ehtii kypsyä sisältä. Blinit kohoavat ja paistuvat hitaammin kuin normiletut. Ihanaa ja juhlavaa. (Jonakin jouluna voisin harkita simpukoita tai ostereita, joita näkyy ruokalehdissä..)


Joulupäivään

Lämmin lehtikaali-pistaasisalaatti Etiketti 4/2015 lehdestä
250g lehtikaalia
1 punasipuli
150g parmesaania
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl mustia kalamataoliiveja
4 rkl kuivattuja karpaloita
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl sormisuolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä paahdettuna

Huuhdo ja kuivaa kaali, ja revi kaali. Poista kova lehtiruoti. Kuori sipuli ja leikkaa todella ohuiksi viipaleiksi. Raasta 1/3 parmesaanista pieniksi muruiksi. Ota lopusta parmesaanista lastuja kuorimaveitsellä.

Kuullota sipuleita muutama minuutti öljyssä, lisää lehtikaali ja sekoittele noin minuutti. Lisää raastettu parmesaani. Jatka paistamista noin puoli minuuttia tai kunnes osa juustosta pehmenee hiukan.

Laita kaali-sipuliseos kulhoon. Lisää oliivit ja karpalot. Kaada joukkoon etikka. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin. Viimeistele paahdetuilla pähkinöillä ja parmesaanilastuilla.

Salaatin kanssa joko luomuperunoita sellaisenaan keitettyinä tai Vaahterasiirappi-rosmariiniperunat
Etiketti-lehti 4/2015

12 keskikokoista kiinteää perunaa
4 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
muutama rosmariininoksa
3 rkl vaahterasiirappia

Kuori perunat ja leikkaa perunoiden pintaan viiltoja parin millimetrin välein. Leikkaa perunan pohjapuolelta pieni pala pois jotta perunat pysyvät pystyssä paiston ajan. Valuta päälle öljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetuilla rosmariinin lehdillä.

Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia. Valuta perunoille vaahterasiirappia ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. (Alkon juomasuositus ranskalainen maalaissiideri, jota muuten suositellaan myös juustolautasen kanssa perinteisen punaviinin sijasta.)

Sillejä (en vielä tiedä ostanko kaupasta pari tölkkiä valmiina, ehkä..)
Kalaa. Ehkä valmistan hyvin yksinkertaisen lohen ilman krumeluureja? Miksipä ei. Pidän siitä. Tai sitten hauki ja sen kanssa hyvä valkoviinikastike?
Kaupan valmis sienisalaatti gluteenittomana ja laktoosittomana. Niin hyvää perunan kanssa.

Saaristolaisleipää ja lohimoussea

Lohimousse
200g graavilohta
200g kylmäsavulohta
1 sipuli
2 dl kermaa
1 tlk rahkaa
1 tlk kermaviiliä
0,5 - 1 dl silputtua tilliä
1 rkl sokeria
1 tl sitruunapippuria
1/4 tl valkopippuria
3/4 tl suolaa

Jälkiruoka on vielä avoin. Houkuttaisi glögijuustokakku. Palaan siihen vielä.

Joka tapauksessa muutama hyvä juusto: laadukas iso kokonainen kiekko Brie-juustoa, siihen hyviä pähkinöitä ja hunajaa ja uuniin hetkeksi. Lisäksi samalta alueelta pari muuta kovempaa juustoa, ehkä hyvää Goudaa ja jokin muu. Ja sitten aiemmin mainitsemaani ranskalaista siideriä tai kuohuviiniä.



Menu lyhyesti
riisipuuro
blinit plus mätiä, kylmäsavulohta, smetanaa ja kuohuviiniä
juustoa ja ranskalaista siideriä

kalaa uunissa
lämmin lehtikaali-pistaasisalaatti
perunoita ja lämmin valkoviinikastike
sillejä
sienisalaatti

saaristolaisleipä plus lohimousse

glögijuustokakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao