Maisema

Maisema

tiistai 17. marraskuuta 2015

Minttusuklaakuutiot by Feel Good Kitchen



Löysin joitakin viikkoja sitten mielettömän blogin nimeltään Feel Good Kitchen jonka kirjoittaja Aino "amatöörikokkina" luo mitä herkullisempia reseptejä. Leipoo ja laittaa ruokaa. Yleensä gluteenitonta, useimmiten maidotonta ja useimmiten vegeruokaa. Aino kirjoitti myös mainion kalsiumpostauksen, jonka kanssa olen niin samaa mieltä. Suosittelen lämmöllä tutustumaan em blogiin.

Feel Good Kitchenin blogista löysin mm mielettömän minttusuklaakuutioiden ohjeen, jonka toteutin sunnuntaina. Suussa sulavan ihania herkkuja. Raw food parhaimmillaan. Valmistettu ilman uunia ja täysin gluteenittomana. Gluteenittomat valmiit herkut ovat useimmiten mautonta mössöä ja sen vuoksi etsinkin puolipassiivisesti kaiken aikaa uusia ohjeita kotona toteutettaviksi. Raakakakkujen maailma on esimerkiksi melkein loputon. Tässä ohjeessa käytetään pohjana rusinoita ja manteleita, mikä on superhyvä ja helppo pohja. Jos blenderi / monitoimikoneen osa on vain riittävän tehokas, ei manteleita esimerkiksi tarvitse liottaa yhtään. Ja melkein on ohje terveellinenkin, vaikka herkku onkin, koska siinä on likipitäen vain ja ainoastaan terveellisiä ainesosia. Avokadoa, kookosöljyä, rusinoita, manteleita jne jne. Saa syödä siis ihan miten paljon huvittaa. Avokadosta ja raakakaakaojauheesta saa muuten aivan mieletöntä suklaamassaa. Muistuttaa paljon ns alkuperäisen suklaan makua mutta on täysin maidoton ja tietysti gluteeniton. Ja helppo tehdä.

Minttusuklaakuutioihin tarvitaan

pohjaan:
3dl rusinoita
1,5 dl pähkinöitä (esimerkiksi manteleita)
1,5 dl kaurahiutaleita (luontaisesti gluteenittomia)
3 rkl kaakaojauhetta
         ripaus suolaa
1 rkl sulaa kookosöljyä
1-3 rkl vettä

Rouhi pähkinät ja kaurahiutaleet. Lisää loput ainekset mutta ei vielä vettä ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Oma blenderiosani monitoimikoneessa on kyllä tehokas sinänsä, mutta vaatii useimmiten raskaamman massan kyseessä ollen pientä suostuttelua: otan koneen hetkeksi pois päältä, heiluttelen muutaman kerran astiaa, jotta massa irtoaa teristä ja muuttuu irtonaisemmaksi ja laitan koneen takaisin päälle. Tämän jälkeen lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan sen verran, että saat sopivan massan. Taputtele massa kevyesti rasvatun vuoan pohjalle. (Itse käytin silikonista leipävuokaa, johon varmuuden vuoksi laitoin vielä leivinpaperia. Leivinpaperin kanssa valmiit leivokset/ levy on helppo nostaa leikattavaksi.) Pakasta vajaa puoli tuntia siten, että massa on jähmettynyt ja sen päälle voi levittää seuraavan kerroksen.

minttutäyte:
2 kypsää avokadoa
1 dl sulaa kookosöljyä
       ripaus öljyä
0,5 dl hunajaa
      muutama tippa piparminttu-uutetta

Sekoita aineet blenderissä. Levitä pohjan päälle ja laita takaisin pakastimeen noin puoleksi tunniksi.

suklaakuorrute:
1 dl kaakaojauhetta
0,5 dl hunajaa
0,5 dl sulaa kookosöljyä
1 kypsä avokado
   pari tippaa piparminttu-uutetta
2 rkl vettä
   ripaus suolaa


Sekoita kaikki aineet blenderissä ja levitä edellisten täytteiden päälle. Pakasta ainakin noin tunti.
Jälkiruoka säilyy jääkaapissa muutamia päiviä mutta pakastimessa periaatteessa viikkoja. On kyllä niin hyvää, että tuskin jouluun asti säilyy muutoin. Levystä voi leikata sopivia pieniä suupaloja nautittaviksi. Itse kuumensin kuumalla vedellä terävän ison veitsen, jolla leikkasin siistejä siivuja levystä. Leikkasin vuoassa jäätyneestä levystä poikittain sopivia siivuja valmiiksi, jotta voin pakastimesta ottaa sitten helpommin vain yhden siivun, eikä tarvitse jääkaapissa tai huoneenlämmössä ensin sulatella koko levyä. Omasta yhdestä siivustani tulee kolme kaunista palaa syötäväksi.


Lapsille kerroin, että nämä ovat raakakakkua, jotta saan syödä jälleen ihan yksin. Kaikki mikä liittyy äidin kokeiluihin ja gluteenittomuuteen, saa yleensä jonkinlaisen suojan, ja saan ihan itselleni, ellen erikseen tarjoa muillekin.

Superhyviä. Suosittelen kokeilemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao