Maisema

Maisema

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Lasten lempisuklaa

Tämä kesä on muuttanut ruokatottumuksiani pakon sanelemana ja olen joutunut tai päässyt (ajattelutavasta riippuen) etsimään gluteenittomia tapoja valmistaa ruokaa ja herkkuja. Raakasuklaata tein jo aiemminkin ja tykästyin siihen. Raakasuklaa on maidoton ja luonnon omista raaka-aineista valmistettu ihanuus. Suosittelen. Ja sen joukkoon voi lisätä omia suosikkejaan melkein rajattomasti: merisuolaa tai mulberrymarjoja tai karpaloja tai...

Lomalla ostin Virpi Mikkosen kirjoittaman "Kiitos hyvää" , herkkuja ilman sokeria ja gluteenia. Ihana kirja kaikin tavoin. On avannut kokonaan uuden maailman ymmärtää mm raakakakkujen logiikkaa. Miten valmistaa kakkupohja, jos ei käytetä lainkaan jauhoja? Esim liotetuista manteleista, taatelista yms. Omenakakkuun lisätään rusinoita jne jne. Vaihtoehtoja on paljon. Minulla on paljon opeteltavaa ja kokeiltavaa ja ainoa rajoittava tekijä rahapussin lisäksi on tietysti se, ettei herkkuja voi syödä rajattomasti vaikka mieli tekisi.


Vehnätön ja gluteeniton ruokavalio muuten aidosti muuttaa suhdetta syömiseen. Syö elääkseen eikä elä syödäkseen. Vehnä ja gluteeni nostaa veren sokeriarvoja nopeasti ja verensokerin alituiset muutokset aikaansaavat kierteen. On ollut mielenkiintoista huomata miten hyvä olo itsellä on, kun verensokeri pysyy melko tasaisena. Toki refluksi on vaivannut koko kesän ja edelleenkin, mutta olo on senkin puolesta jo parempi. Siitä lisää myöhemmin.

Nyt siis Virpi Mikkosen lasten lempisuklaan resepti. Superhelppo valmistaa ja äärettömän hyvää. Pari palaa riitti aamukahvin kanssa ja nyt hymyilyttää. Eikä hymyä himmennä yhtään ulkona helottava aurinko ja hyväntuuliset lapset. Toinen lapsi muuten säikäytti eilen trampoliinilla pompittuaan: tuli itkien kotiin että oli tullut osittain niskoilleen alas ja selkään sattuu. Säikähdin kunnolla että mitäs nyt. Mutta itkun laannuttua havaittiin että niska toimii ja selkäkin asettui levon kera. Huh. Trampat on mainioita liikunnan edistäjiä mutta myös vaarallisia. 

Lasten lempisuklaa:

1 dl cashewpähkinöitä
1 dl kaakaovoita
5 rkl kookosöljyä
5 rkl raakakaakaojauhetta
5 rkl kotimaista luomuhunajaa
1 tl vaniljauutetta tai -jauhetta
hyppysellinen merisuolaa

(Huom älä huijaa raaka-aineissa vaan käytä laadukkaita tuotteita)

Laita pähkinät tekosekoitteen ja aja hienoksi murskaksi. (Jos tehosekoitin tai blenderi ei ole riittävän tehokas, liota pähkinöitä ensin 1-2 tuntia että pehmenevät). Sulata kaakaovoi ja kookosöljy juoksevaksi seokseksi lämpimässä vesihauteessa. (Tässä kuumuudessa kookosöljy on valmiiksi jo juoksevaa).  Lisää raakakaakaojauhe, hunaja, vanilja ja merisuola.. Lisää suklaamassa ja pähkinät tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. (Älä yritä huijata kuten minä ja yrittää sauvasekoittimella, koska lopputulos ei ollut tasainen ja puoli keittiötä oli ruskeassa suklaamassassa.) Tarkista maku ja lisää halutessasi jotain lempimaustettasi.

Kaada esim pieneen vuokaan jonka vuoraat kelmulla tai leivinpaperilla. (Jos et vuoraa millään, jämähtää helposti kiinni alustaan. Silikonimuotit eivät kaipaa paperia.) Jäähdytä pakastimessa n tunti tai jääkaapissa muutama tunti. Leikkaa haluamiksesi paloiksi, tarjoile ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao