Maisema

Maisema

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Persikka-suklaakakkua, avokadopastaa italialaisittain, chili con pollo & smoothie in C

Flunssa nujersi minut totaalisesti neljäksi päiväksi. En ole pitkään aikaan ollut niin poissa pelistä. Aivot ihan narikassa, enkä kyennyt edes lukemaan mitään saati tekemään muutakaan älyllistä toimintaa vaativaa tai menemään ulos tms. Karmea tauti. Ja hirveä päänsärky koko ajan. Nukuin tosi paljon.

Pikku hiljaa alkoi kuitenkin toimintakyky palailla ja kotona olemiseen kyllästyneenä kaivoin ihanan tutun reseptikirjani Cucina italiana - cucina povera esiin ja selailin sitä eestaas ja sain taas monia ideoita: italialainen keittiö perustuu yksinkertaisiin perusresepteihin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin. 

Valitsin Tagliatelle alla crema di avokado e gamberi (tagliatelleja avokadon ja katkarapujen kera) ja tällä reseptillä ei ole mitään tekemistä suositun Gullichsenin avokadopastan kanssa vaikka raaka-aineet osittain ovatkin samat.

tarvitset:
400g tagliatelleja
2 tomaattia
1 pieni sipuli (ei todellakaan tarvita isoa kuten itse tein...)
2 avokadoa (ei tarvii tässäkään liioitella kuten itse tein..)
1 sitruuna
200g kuorittuja katkarapuja (itse käytin isoja tiikerirapuja)
3 rkl oliiviöljyä
ruohosipulia (suosittelen, taittaa makua hauskasti)
1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua rakuunaa
2 tippaa tabascoa (ole varovainen...)
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kalttaa ja pilko tomaatit. Sekoita tomaatinpalat, hienonnettu sipuli, kuoritut ja paloitellut avokadot, sitruunanmehu, öljy, tabasco, pippuri ja suola tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku. Keitä tagliatellet al dente. Sekoita joukkoon avokadotahna, sulatetut katkaravut, hienonnettu ruohosipuli ja rakuuna. Koristele katkaravuilla. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä

Hyvää. Varo sipulin ja tabascon/chilikastikkeen määrää. Itse vähän liioittelin. Mutta lapsetkin tykkäsivät siitä huolimatta. Yksinkrt on kaunista...ja hyvää








Torta di pesche con cioccolato (Suklainen persikkatorttu)

taikina:
120g voita
4dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5dl kaakojauhoa (pohjan osalta vaihtaisin osan jauhoista esim mantelirouheeseen tms, koska tällaisenaan pohja on varsin täyteläisen makuinen ja kova...)

täyte:
90g tummaa suklaata
60g (4rkl) voita
3 keltuaista ja valkuaista
1dl sokeria

4rkl persikkahilloa tms
5-6 tuoretta persikkaa tai iso purkki säilykepersikkaa


Sekoita voi, jauhot, sokeri, munat ja kaakaojauho monitoimikoneessa taikinaksi (onnistui vallan hyvin käsin puristellenkin). Levitä irtopohjavuoan pohjalle (auttaa jos laitat pohjalle ensin leivinpaperia). Pidä jääkaapissa noin tunnin ajan. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, sekoita hyvin ja anna jäähtyä. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, ja sekoita suklaaseokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisivaahto varovasti muiden aineiden joukkoon.

Levitä hillo taikinan päälle. Kuori ja halkaisen persikat ja poista kivet. Asettele persikanpuolikkaat hillon päälle vuokaan (valuta säilykepersikat hyvin...kerron kohta miten käy jos et valuta). Kaada persikoiden päälle suklaavaahto ja paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile tikulla pohjan kypsyyttä. HUOM itsellä ei riittänyt 40 minuuttia... melkein tunti tarvittiin.

Anna jäähtyä hyvin. Ja tarjoa kylmänä.

Itse en siis malttanut valuttaa säilykepersikoita oikeastaan lainkaan ja vähän liioittelin hillonkin määrässä koska pohja tuntui alusta alkaen aika kovalta tapaukselta ja ajattelin että kosteus olisi varmasti hyväksi. Olisi ollutkin, mutta eihän se kosteus kylmässä olleeseen pohjaan enää tehonnut, vaan ottaessani uunista, ja hetken annettuani jäähtyä menin innoissani leikkaamaan ensimmäistä maistelupalaa sillä seurauksella että vielä osittain raaka suklaavaahto hyökkäsi päälleni kakun sisuksista ja eikun nopeasti vuoan reunus paikalleen ja takaisin uuniin! Samalla voin todeta että persikoiden mehu tulvi kakun reunoista jo ulos.... not good. Lopputulos oli kuitenkin lopulta varsin maukas ja kakku erittäin kaunis katsella. Herkkusuina vatkattiin vielä vähän kermavaahtoa kyytipojaksi. Vieläkin paremmin italialaiseen reseptiin tietysti sopisi mascarponevaahto, jota voisi vähän maustaa tomusokerilla ja esim limellä...nam




Kipeänä ollessani ei oikein mikään maistunut aamullakaan, joten pyöräytin itselleni smoothien. Pakastimesta löytyi jäisiä ihania karpaloita, jotka oikein huutavat sisältävänsä paljon c-vitamiinia. Sitä siis paljon. Banaania, avokadoa, maustamatonta rahkaa ja maitoa...sekä vähän kanelia, vähän chia siemeniä ja pinaatinlehtiä. Nam...ja päälle passionhedelmää, jossa on myös paljon c-vitamiinia. En ihmeparantunut, mutta ainakin tuli hyvä mieli ja sain sen mainiosti menemään alas.




Vielä viimeisenä toipilasajan ainoa maistuva ruoka eli chili con pollo (Nachoja kananpojanjauhelihalla)

400g kananpojan jauhelihaa (ruskitetaan)
1 sipuli (paistetaan jauhelihan seassa)
maustetaan 1 tl juustokuminalla, 1 tl oreganolla ja 1 tl kanelilla sekä runsaalla 1 tl:lla kaakaojauhetta
vähän suolaa sekä 1 tlk kidneypapuja ja 1 tlk chilitomaattiseosta

Annetaan hautua hetki.

Nachoja lautaselle, jauhelihaseosta päälle ja viimeistellään lämmitetyllä Cheddar Koskenlaskijalla. Nam...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao