Maisema

Maisema

lauantai 6. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivän menu

Juhlavaa itsenäisyyspäivää.  Isänmaamme on ollut itsenäinen kohta 100 vuotta.  Tänään muistelen itsekin jo edesmennyttä isoisääni, joka urheasti puolusti tätä maata talvi- ja jatkosodassa. Kunpa ukki olisikin vielä elossa ja voisin aikuisena kuulla ne tarinat, joita lapsuudessa kerrottiin. Ja ne tarinat, joista vaiettiin. Mitä kaikkea isoisänikin tovereineen joutui näkemään ja kokemaan.

Itsenäisyyspäivänä kuuntelen Sibeliuksen Finlandiaa, kuuntelen Veteraanin iltahuudon, Evakon laulun jne. Väliin kevyempää kotimaista, koska itsenäisyyskin muuttuu vuosi vuodelta. Malja itsenäisyydelle.

Tänään saan vieraaksi ihanan ystäväni ja nautimme paistettua naudan ulkofilettä, jonka seuraksi tehdään uuniperunoita sekä lakritsikastiketta. Kastikkeen idea syntyi työpaikalle lahjaksi saamastani lakritsikalenterista. Kalenterista paljastui näet raakalakritsijauhetta, jonka tyhjensin kokonaan kastikkeeseen. 

Lakukastikkeen ainekset:
1 litra laihaa lihalientä
2 dl punaviiniä
1,5 rkl punaviinietikkaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 dl porkkanaa paloiteltuna
0,5 dl palsternakkaa paloiteltuna
1 keltasipuli
3-5 valkosipulin kynttä
1 rkl juuriselleriä
5 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl valkopippurirouhetta
40g salmiakkia tai lakritsia
timjaminoksa
1 pieni rosmariinin oksa
suurustamiseen Maizenaa
ruskistamiseen öljyä

Kuori ja pilko juurekset.  Laita laakea kattila kuumenemaan, lisää tilkka öljyä ja freesaa juurekset ja sipulit niin että ruskistuvat.  Lisää punaviini ja etikat. Anna kiehua hetki. Lisää lihaliemi, mausteet ja karkit. Sekoita aluksi, etteivät karkit taru pohjaan. Keitä hiljalleen niin että lientä on jäljellä noin puolet. Tarkista suola ja maku.

Siiviloi ja suurusta haluttuun paksuuteen maizenalla.









Jälkiruoaksi itsenäisyyden kunniaksi mustikkaiset minipavlovat

Oli pakko maistaa jo yksi, ja aivan loistavan makuinen. En yleensä pidä marengista, koska se on monesti liian makeaa, mutta tässä vaniljarahka ja mustikka taittavat loistavasti marengin sokerista makeutta. Suosittelen lämpimästi. Resepti löytyy myös Hesarista.

marenkipohjat

4 valkuaista
2,5 dl sokeria
0,5 rkl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa

mustikkahillo

200g mustikoita
0,5 tl vaniljatangin siemeniä
1 tähtianis
1,5 dl hillosokeria
0,25 dl vettä

valkosuklaata

lisäksi

200g vaniljarahkaa

Vatkaa valkuaiset vaaleaksi vaahdoksi ja lisää sokeria joukoon vähitellen samalla vatkaten. Sekoita maissitärkkelys viimeisten 0,5 dl sokerin joukkoon ja lisää marenkivaahtoon. Jatka vatkaamista noin 5 minuuttia kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Lisää lopuksi etikka (itse unohdin, eikä pilannut lopputulosta..)

Pursota marenkivaahdosta uunipellille pieniä pavlovapohjia. Jätä keskusta hiukan kuopalle jotta täyttäminen onnistuu myöhemmin. Paista uunin alatasossa 125 asteessa 1h 15 min. Jäähdytä pavlovapohjat uunissa sammuttamalla uuni ja jättämällä luukku raolleen.

Valmista mustikkahillo mittaamalla ainekset kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia. Purkita puhtaaseen astiaan ja jäähdytä kylmäksi.

Kokoa pavlovat lusikoimalla marenkipohjien päälle vaniljarahkaa ja mustikkahilloa. Viimeistele rouhitulla valkosuklaarouheella. (Ohjeessa suklaarouhe paahdetaan uunissa mutta itse oikaisin tässä)


Hyvää itsenäisyyspäivää. Hetkeksi sateeseen juoksemaan ja sitten juhlavampaa päälle ja linnan juhlat ruutuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao