Maisema

Maisema

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Mondon Helsinki - 10 kesäkohdetta



Päätin noin kuukausi sitten, että tästä kesälomasta tulee erilainen: aion tutustua uusin silmin rakkaaseen kotikaupunkiini Helsinkiin. (Paljasjalkaiset stadilaiset tuhahtavat varmaan, että katotaan hommaa, kun sun lapsenlapset syntyy, mikä siis tarkoittaa että oot stadilainen jos olet vähintään kolmannen sukupolven hesalainen, ja tyypit Espoosta tai Vantaalta älkööt vaivautuko...ja minähän oon siis Länsi-Suomesta alunperin). Tästäkin huolimatta saavuin tänne muuttokuorman kanssa jo monta vuotta sitten ja paria lyhyempää taukoa lukuunottamatta täällä ollaan oltu ja viihdytty mainiosti.

Havahduin loppukeväästä siihen, että kuljen oikeastaan hyvinkin laput silmillä päivästä toiseen samoja reittejä, kuten varmaan useimmat meistä, ja että Helsinki on takuulla muuttunut aika paljon, ja että olisi varmasti mielenkiintoista tutustua kaupunkiin uusin silmin. 

Näissä ajatuksissa pyörin jälleen kerran yhdessä lempikaupassani Akateemisessa kirjakaupassa, kun eteeni osui matkailulehti Mondon Helsinki opas. Hetken ko. kirjaa selailtuani päätin ostaa oppaan itselleni. Opas vaikutti hyvin toimitetulta/kirjoitetulta, mikä osoittautuikin täysin oikeaksi arvioksi. Oppaan on kirjoittanut Heidi Kalmari, joka selvästi rakastaa myös kotikaupunkiaan.

Kesäloman neljä viikkoa voi olla vähän liian lyhyt aika toteuttaa kaikki kymmenen juttua, mutta ollaan joustavia, ja jos jotkut jutut jäävät myöhempään, voi ne tehdä loman jälkeenkin. Parempi niin kuin että miettisi että mitäs tekisikään, eikö?

Kesäkino Engel

En ole jostain syystä koskaan eksynyt Kesäkino Engeliin. En oikeastaan tajua miksen, koska rakastan elokuvia ja elokuvakokemuksia. Kesäkino Engel sijaitsee Cafe Engelin sisapihalla, Aleksi 26. Se esittää eurooppalaista uutta elokuvaa. Elokuvat esitetään käsitykseni mukaan myöhemmin ilta-aikaan. Katselinkin jo tulevaa tarjontaa, ja aion ehdottomasti mennä. Lisää www.cinemamondo.fi.

Stadionin torni

Stadikalla olen ollut niin katsomossa kuin juossut mm tänä vuonna legendaariselle kilpailualueelle HCR:n maaliin mutta tornissa ei ole tullut käytyä. Sinne siis. Luvataan, että 72 metrin korkeudesta näkisi koko Helsingin! Mahtava näky takuulla nähdä tämä kaupunki silmänkantamattomiin, ja ehkä pitkälle Tallinnaan asti? Korkeanpaikankammo vähän vaivaa, joten pitääköhän minun ryömiä? (Jäin taannoin ihan kirjaimellisesti jumiin Barcelonassa Sagrada familian kaksointornien väliselle sillalle, kun tajusin yhtäkkiä miten korkealla olenkaan. En uskaltanut liikahtaakaan vaan pitelin kaiteista kiinni ja huhuilin apua...)

Söderskärin majakka

Majakka sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa asumattomalla pienellä saarella/luodolla. Majakan valot sytytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1862 ja viimeisen kerran vuonna 1989. Majakalle pääsee laivalla, joka lähtee Kauppatorilta. Royallinen perusmaksuun kuuluu matkat ja opastus. Lisämaksustabvoi tilata saaristolaispöydän. Perillä voi ihailla karua majakan elämää ja kuvitella miten majakanvartija on myrskyissä pinnistellyt luodollaan ja pitänyt valoja päällä, jotta laivat eivät ole törmänneet kareihin. Luodolla voi halutessaan myös yöpyä.

Kauppatorin munkkikahvit

Munkkikahvit vaan kuuluvat kesään. Ainakin kerran vuodessa. Kauppatorilla istutaan keikkuvilla palleilla, yritetään mereltä saapuvan tuulenpuuskan kourissa pitää kertakäyttölautasesta ja servetistä kiinni samalla kun tuore kuuma kahvi polttaa vähän kielellä ja vielä lämpimän munkin sokeri rapisee pitkin poikin. Porukkaa tulee ja menee, niin paikallisia kuin turisteja, ja tuntee kuuluvansa joukkoon. Halutessaan voi aamupäivällä onnistua ostamaan Kolera-altaassa keinuvista kalastajien veneistä savustettua lohta tms tuoretta herkkua. Ihan superhyvää. Siitä voi maleksia kiireettä turistien mukana joko Espaa kohti Stockmannia tai sitten kääntyä vaikka kohti Senaatintoria ja suurkirkkoa ja poiketa vaikka Kiseleffin taloon. Halutessaan voi jatkaa haahuiluaan Helsingin keskustan kaupoissa tai vaikka eksyä Kampin ostoskeskukseen katsastamaan kesän alennusmyyntejä. Tennispalatsi tarjoaa elokuvia ja esim kesätarjoukset päivänäytöksistä kannattaa hyödyntää.

Uimastadion

Helsingissä on oikeastaan kaksi maauimalaa, toinen Kumpulassa, jossa on tullut paljon käytyä, ja toinen yhtä perinteinen uimastadion. Jälkimmäisessä en jostain syystä ole käynyt kertaakaan, ja tämä puute korjataan tänä kesänä. Tänäänhän lupailtiin poikkeuksellisen helteistä loppukesää, mikä sopisi tähän suunnitelmaan vallan mainiosti. Stadikalla on käsittääkseni mainio tunnelma. 

Havanna

Helsingin ensimmäinen kuubalainen menopaikka/ravintola. Nyttemmin Kaisaniemenkadulla. Jos sattuisi kuuma helteinen päivä, voisi hyvin käydä kokeilemassa lattarirytmejä ja mojitoa. Paikan omistaja tosin kertoi ettei musiikki ole niinkään pelkästään lattarimusiikkia, mikä on vähän sääli mutta jospa sitä olisi edes ripaus?

Pihlajasaari

En edes opiskeluaikanani eksynyt Pihlajasaareen, mikä puute on korjattava tänä kesänä. En ehkä lasten kanssa veny nudistipuolelle mutta saarta riittää meille taviksillekin :) hyvät eväät koriin ja uimakamat mukaan ja veneellä saareen nauttimaan kesäpäivästä. Pihlajasaareen pääsee Kaivopuistosta Cafe Caruselin takaa. Www.pihlajasaari.net

Kaivarin kanuuna

Itsepalvelukirppis keskellä Kaivopuistoa! Sinne on päästävä. Löytyy osoitteesta Merikatu 3. Kirpputori on keskellä rikkainta Helsinkiä ja sieltä jos mistä voisi tehdä löytöjä. Toinen varsinainen aarreaitta ja näkemisen/kokemisen arvoinen vierailukohde olisi Play it again Sam osoitteessa Rauhankatu 2 Kruunuhaan kaupunginosassa. Ihania second hand vaatteita, joita on esitelty usein lehdissäkin, kuten myös liikkeen omistajaa.

Vanhankaupunginlahti

Ihana keidas suurkaupungissa. Toiset kalastavat, toiset vaan ulkoilevat ja kolmannet istuvat ravintolan suurella terassilla kosken kuohuja ihaillen. Vanha kahvila valitettavasti paloi joitakin vuosia sitten eikä perinteisiä Eskimopuikkoja enää voi pysähtyä nauttimaan ko kahvilan terassille.

Tässä vain muutama idea, jonka sain Mondon opasta lukiessani. Katsotaan mitä kaikkea tulee tehdyksi. Tulkoon kesä ja loma (mielellään samanaikaisesti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao