Maisema

Maisema

perjantai 16. toukokuuta 2014

Saaristolaisleipä - ikisuosikki

Tykästyin noin kymmenen vuotta sitten itse leivottuun saaristolaisleipään ja olen leiponut sitä pääosin jouluna ja kesäisin. Kesäkausi alkoi eilen kahdella isolla saaristolaisleivällä. Se on vaan niin hyvää ja niin helppo tehdä. Aineet vaan sekoitetaan, nostatetaan ja kypsennetään hitaasti alhaisessa lämmössä uunissa. Suosittelen lämpimästi. Ei ole ihanampaa kuin helteinen kesäpäivä ja saaristolaisleipä esim kylmäsavulohimoussella :) ja ehkä vähän vaikka kylmää rutikuivaa valkoviiniä?


Kahteen leipään tarvitset 
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja

Piimä lämmitetään noin 37 asteiseksi ja hiiva murennetaan siihen. Lisätään muut aineet ja sekoitetaan kunnolla sekaisin. Nostatetaan lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 1,5h, minkä jälkeen jaetaan kahteen leipävuokaan, itse käytän silikonivuokia, jotka voitelen kulmäpuristetulla öljyllä, jotta irtoavat varmasti helposti.

175 asteiseen uuniin 2 tunniksi MUTTA muista voidella vesi-siirappiseoksella (noin 1dl vettä ja 1 rkl siirappia) noin 1,5 jälkeen. Muuten pinta kuivuu liikaa. 

Nam. Täydellisen makuista pelkän voin ja maidonkin kanssa :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao