Maisema

Maisema

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Kemikaalicocktail - vaikutuksia

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään miten ympäristö ja kemikaalit vaikuttavat meihin? En tarkoita nyt suuressa mittakaavassa esimerkiksi Tshernobylin ydinräjähdystä, mikä tietysti olisi jo oman kirjoituksensa aihe. Vaan pikemminkin kemikaaleja, joita on esimerkiksi muoviastioissa, puhdistusaineissa, vaatteissa, huonekaluissa ja meikeissä? Aiheesta on niin kansainvälisiä kuin kotimaisiakin tutkimuksia , ja siitä on puhuttu julkisuudessakin, mm mainiossa dokumentissa "Kemikaalitko meitä lihottavat?", joka esitettiin YLE:llä maaliskuussa 2013. Hätkähdin jo silloin miettimään miten "ulkoiset" aineet voivat häiritä hormonitasapainoa, ja vaikuttaa mm lihomiseen, jota itse mietin kovasti juuri tuolloin.

Olinhan itsekin pohtinut, että voiko omaan silloiseen ylipainooni vaikuttaa jokin muukin asia kuin ruoka ja liikunta. Tietysti liian suuret annokset vähemmän terveellistä ravintoa vaikuttavat painoon, ja liian vähäinen liikunta lisää epätoivottua vaikutusta, mutta on mahdollista, että myös kemikaalit vaikuttavat haitallisesti.

Lainaan uusimman Kuntoplus- lehden artikkelia "Lihottaako shampoosi sinua?": "Kaiken taustalla ovat aivot ja elimistön hormonit, jotka yhdessä ratkaisevat paljonko lanteillesi kertyy rasvaa. Tätä yhteispeliä voivat jotkut kauneudenhoitotuotteiden sisältämät aineet häiritä niin, että elimistö antaakin käskyn lihoa." Miettikää...

Asiaa on tutkittu ainakin noin 20 vuoden ajan, ja useissa toisistaan riippumattomissa tutkimuksissa on saatu saman suuntaisia tutkimustuloksia, että tietyt kemikaalit voivat muuttaa elimistön hormonitoimintaa siten, että lihomme.

Painoon vaikuttavat kemikaalit on nimetty obesogeeneiksi ja niitä on meidän jokaisen arjessa ainakin 20 erilaista. Ko. kemikaaleja ovat ainakin bisfenoli-A, ftalaatit ja natriumglutamaatti.

Miksi kirjoitan aiheesta? Kiinnostuin itse jo vuonna 2000 ravinnon vaikutuksista meihin, koska minulla todettiin ensin laktoosi-intoleranssi ja pian sen jälkeen epämääräinen ärtyvä suolisto ja vatsa syndrooma tai mikä lie. Olen joutunut lukemaan paljon ja kokeilemaan mikä minulle sopii ja vastaavasti mikä minut sairastuttaa. Esimerkiksi irtokarkeissa olevat ainesosat eivät sovi alkuunkaan: vatsani tulee niistä niin kipeäksi, että joudun esimerkiksi lähtemään kesken päivän töistä kotiin. Mikään lepo, mikään asento ei auta silloin, vaan aineen on vaan poistuttava kehostani. Haitallinen aine voi olla esimerkiksi sorbitoli tai aspartaami, jotka voivat aiheuttaa laksatiivisia vaikutuksia tai esimerkiksi migreeniä.

Kärsin myös pahoista ja pitkistä migreenikohtauksista, ja päätin npin kuukausi sitten yrittää hoitaa migreeniäni lääkkeettömästi. Olin tilanteessa, jossa olisi tarvinnut hankkia neurologilta estolääkitys kuukausittain toistuviin kohtauksiin. Ajatus siitä, että pumppaan sisääni säännöllisesti voimakkaita lääkkeitä, jotka vaikuttavat mm aivojen toimintaan, ei houkutellut. Merkillepantavaa on myös se, että ensimmäinen toteamani migreenikohtaus minulla oli ala-asteella, ja sen jälkeen aloin kärsiä pahemmin vasta vähän ennen kuin täytin 30, ja isompi ambulanssikyytiin johtanut migreenikohtaus minulla oli muutama vuosi sitten. Migreeni on siis pahentunut viime vuosina vuosi vuodelta, ja aivan aidosti olen tilanteessa, jossa migreenin laukaisijat on vaan poistettava ympäristöstä. Olen siis monelta kannalta hyvin kiinnostunut omaan hyvinvointiini vaikuttavista ulkoisista seikoista. Samalla kannan huolta omien lasteni hyvinvoinnista.

Otetaan esimerkin vuoksi muutama obesogeeni, joka on siis ns hormonihäiritsijä. Natriumglutamaattia on joka puolella. E621 vilahtelee mm leikkeleissä, marinadeissa jne. Elintarviketeollisuus vakuuttaa että natriumglutamaatti on turvallista. Näin väitettiin kuitenkin nyös esimerkiksi atsoväreistä, jotka on sittemmin todettu haitallisiksi. Natriumglutamaattia esiintyy luonnossakin mm lihassa, sienissä ja tomaateissa. (Huomaan tätä kirjoittaessani, että olen vaistomaisesti jättänyt tomaatin usein esim salaatissa syömättä...)

Ftalaatti. Ftalaatit saavat kehon rasvavarastot kasvamaan ja keräämään lisää rasvaa. Ftalaatteja käytetään liuottamaan hajusteita, ehkäisemään kynsilakan halkeilua ja apuaineena suihkeissa. Ftalaatteja käytetään muovin pehmittämiseen, ja siksi niitä on mm pakkausmateriaaleissa ja leluissa. Lisäksi ftalaatteja on mm shampoissa, saippuassa, voiteissa, deodoranteissa yms yms yms. Huomatkaa, että kauneustuotteiden ftalaatit tunkeutuvat ihon läpi (!) verenkiertoon, jossa ne vaikuttavat kuten hormonit.

Parabeenit. Käytetään säilöntäaineena ihonhoitotuotteissa. Epäillään että parabeenit voivat aiheuttaa mm rintasyöpää. 

Käytämme paljon muoviastioita, joita ei suositusten mukaan tulisi käyttää pinnan naarmuuntumisen tai esimerkiksi värjäytymisen jälkeen, koska muovisesta astiasta voi irrota em. haitallisia kemikaaleja huomaamattamme. Heitinkin vuosikausia meillä olleet muoviastiat saman tien menemään.

Olen jo joitakin vuosia sitten siirtynyt pääsääntöisesti käyttämään luonnonkosmetiikkaa. Ainakin niiden ihonhoitotuotteiden osalta, jotka ovat suoraan kosketuksissa ihon kanssa. Kokeilin myös varsinaisia luonnontuotesarjojen meikkejä, mutta niiden taso ei ollut tyydyttävä ainakaan muutamia vuosia sitten. Jokainen voi tehdä omat valintansa, eikä tarkoitukseni ole keuhkota ja "olla oikeassa" mutta on hyvä lukea ja ottaa selvää, jotta ainakin tietää mitä iholleen laittaa. Ja jos ette vuosi sitten sattuneet katsonaan tuota mainitsemaani dokumenttia "Kemikaalitko meitä lihottavat", koittakaa saada se käsiinne jostain. /span>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao