Maisema

Maisema

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Darjeeling Jungpana First Flush

Tänään pääsin kokeilemaan maailmalla kuhinaa vuosittain aiheuttavaa Darjeeling teen kevään ensi satoa! Tai pääsin ja pääsin: menin ostamaan sitä pienen annoksen. Darjeeling on melko arvostettu musta teelaatu mutta en ole itse oikein koskaan päässyt sen sisälle. Toisaalta, olen vasta nyt perehtynyt millään tavalla teen valmistukseen, ja ymmärrän alustavasti, että veden lämpötilalla todella on väliä, samoin kuin haudutusajalla. Joten voi olla, että olen valmistanut Darjeelingin aiemmin väärin?

Maailmalla lehdet kirjoittavat teearvosteluja nimenomaan ko Darjeelingin First Flushista. Siitä on tullut samankaltainen ilmiö kuin esimerkiksi viinimaailmassa Beaujolais viini. Ensi sadon viini saa ryntäyksen Suomenkin Alkoissa. Teelehdet ovat osin jopa vaaleanvihreitä, osin hopeisia. Hautuessaan teelehdet näyttävät aivan vihreän teen lehdiltä. Kokeneemmat sanovat, että toisen tai jopa kolmannen sadon lehdet olisivat vieläkin parempia.  

Mistä on kysymys? Darjeeling on kaupunki n 2000m korkeudessa Intiassa Länsi-Bengalin osavaltiossa. Teepensaat kasvavat korkealla vuorilla runsaassa kosteassa ilmastossa mikä tuo oman makunsa teelehtiin. Kaikkein hienoimmat teelehdet kasvavat korkeimmalla paikalla. Ensi lehdissä eli siis ensi sadossa sanotaan olevan hedelmäistä kultaista makua, ja kieltämättä ainakin teen värisävy on kaunis kellertävä. Jopa teelehdissä on hento hedelmäinen tuoksu.

Teeliikkeistä ehkä legendaarisin, ranskalainen Mariagefreres hehkuttaa first flushia esteettä. Itselleni ensi kokemus jäi kyllä vaisuksi. Jotenkin tuntui, että suositeltu 100 asteen lämpötila oli liikaa nuorille teelehdille? Pirkko Arstila suositteleekin tälle sadolle kirjassaan "vain" 80 asteen lämpötilaa, mikä näppituntumalla voisikin toimia paremmin. Lisäksi luulen, että innoissani "iskin hampaani" ensi kupilliseen liian nopeasti. Eli siis join liian kuumana mikä tietysti vaikuttaa teekokemukseen. Seuraavalla kerralla siis vähemmän kuumaa vettä ja ehkä pidempi haudutus kuin vain 3-4 minuuttia?

Tee on hurjan hintaista: teekilo tätä Darjeeling First Flushia maksaa 129€/kg! Vertailun vuoksi täydensin suosikkiteetäni eli Milky Oolongia joka maksaa 46€/kg..... Ja teetä juomattomille selvennyksenä, että teetä ei osteta kahvin tapaan kilon tai puolen kilon paketeissa, vaan irtomyyntinä noin 70-80g per pussi. Hevijuuserit voivat lempiteetään ostaa ehkä 150g kerralla jotta ei yhtenään tarvitse käydä täydentämässä varastojaan.

Suosittelen muuten hankkimaan teelämpömittarin. Täydellistä hifistelyä mutta myös aidon tarpeellinen. Siitä on helppo tarkistaa teeveden lämpötila ennen teelehtien upottamista. Eikä ollut edes kallis :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao