Maisema

Maisema

perjantai 20. joulukuuta 2013

Tony Horton, P90X ja minä


Mikä P90X? Never heard oli ensimmäinen ajatukseni keväällä, kun luin Kuntoplus-lehdestä amerikkalaisesta kunto-ohjelmasta. Kyse on 3kk tiukasta ohjelmasta, jossa sitoutuu treenaamaan itsenäisesti 6pv viikossa itse asettamiensa tavoitteiden mukaisesti. Voi valita treenit kahdesti päivässä

aamuin illoin, lihasten kasvattamiseen tähtäävän ohjelman isoilla painoilla tai enemmän kunnon kasvattamiseen tähtäävän ja omia mittoja pienentävän treenin.  Itse valitsin viimeisen, jossa tehdään pienemmillä painoilla useampia toistoja. 

P90X ei kuitenkaan ole pelkästään painoilla tehtävää lihastreeniä, vaa se sisältää itse asiassa 11 treenidvd:tä joissa on myös aerobista treeniä. Kovaa sykettä nostavaa liikuntaa sekä hauskaa kenpoa, jossa on vaikutteita mm karatesta. Lisäksi on joogaa ja venyttelyä. Erittäin monipuolinen paketti.

Tilattavissa paketissa on myös ohjeet ruokavalioon, joka perustuu melko normaaliin lautasmalliin ja erityisesti säännölliseen syömiseen ja annoskokojen tarkkailuun. Itse en noudattanut dieettiohjeita, koska kesällä ajan myös työmatkat pyörällä ja juoksen säännöllisesti- tuon P90X lisäksi, joten liikunnan määrä oli niin paljon suurempi kuin mitä ohjelma määräsi, joten sen mukaan laskettu energian tarve meni vähän mäkeen.



Olin pudottanut painoa aiemmin vuoden alussa, joten painon pudotus ei ollut edes ensisijaisena tavoitteena, eikä ravintokysymys siis niin tärkeä itselleni, muutoin kuin tietysti oikeiden ravintoaineiden valinnan osalta. Toki on tärkeää syödä ennen treeniä riittävästi oikeaa polttoainetta ja vastaavasti treenien jälkeen.  Kaikkien tärkeintä on säännöllisyys. Ruoasta ja ravinnosta ja oikeasta syömisestä voin tehdä oman päivityksen myöhemmin. On suuri harhaluulo, että olisi yksi ainoa kaikille sopiva ohje oikeasta syömisestä tai oikeasta liikunnastakaan. Itse kamppailin tuon kysymyksen kanssa lukuisia vuosia ja ihmettelin miksei paino putoa. Itselleni ei todellakaan toiminut ohje syöt vaan vähemmän ja liikut enemmän. Mutta siitä lisää ehkä myöhemmin.
Omat suosikkini ohjelmasta ovat olleet core synergistics ja kenpo. Karatemaiset potkut vaativat tasapainoa ja voimaa mutta ovat varsin hauskoja. Samoin jooga on tarjonnut haastetta, joskin liikkeet opittuaan ohjelman joogalevy alkoi puuduttaa ja kaipaisi jo enemmän, mutta siihenhän ratkaisuna voi mainiosti hakeutua joogatunneille.

Käsitykseni mukaan P90X ohjelman on luonut kunto-ohjaaja Tony Horton Beachbody nimisestä yrityksestä. Tyyppi on luonut mainetta Yhdysvalloissa. Eikä syyttä. Horton on erittäin motivoiva, eikä lainkaan siirappimainen tai ärsyttävä. Itse en voi sietää tekopirteää huutamista salilla tai jumpissa, ja minulle onkin sopinut tuo Hortonin tyyli. Tony Horton itse on dvd:n nauhoituksien aikana 47-vuotias, ja aivan superkunnossa. Dvd:llä on aina 3 muutakin henkilöä näyttämässä liikkeitä, osa on ammatiltaan tanssijoita tms, osa on Beachbodyn omia harjoitusohjelman käyneitä ihmisiä, nuoria tai vähän vanhempia.

Itselleni ei ollut vaikeaa noudattaa ohjelmaa kotona. Kun oli tehnyt päätöksen treenata, ja ohjelma oli riittävän monipuolinen ja vaihteleva, oli kivaa kotiin tultuaan laittaa dvd sisään ja alkaa treenata. Joogaosuuden tein useimmiten aamulla aikaisin. Oli ihanaa nousta hiljaiseen aamuun auringon noustessa ja keskittyä kuuntelemaan omaa kehoaan.

Elokuussa osallistuin sekä Tukholman Midnattsloppetiin että vastaavaan Midnights Runiin Helsingissä mikä aiheutti itselleni sen, että ohjelman noudattaminen meni vähän sekaisin. Samoin kesälomareissussa oli hankalaa noudattaa ohjelmaa. Syksyllä pidin tietoista taukoa mutta nyt olen taas ryhdistäytynyt. En noudata ohjelmaa kuutena päivänä viikossa, vaan ehkä joka toinen päivä. Ja nyt pitää alkaa valmistautua elämäni ensimmäiseen puolimaratoniin, joka olisi toukokuussa Helsingissä.

Minä, totinen sohvaperuna, joka olen pitänyt henkisiä harrastuksia paljon tärkeämpinä, olen herännyt liikunnan harjoittajaksi. Oma hyvinvointi on niin tärkeä, että liikunnan tärkeys ja mielekkyyskin on noussut ihan omaan asemaansa minun elämässäni. Tästä lisää myöhemmin. Lihaskunto on meille kaikille tärkeää eikä naisten pitäisi pelätä isompien painojen käyttämistä. Kannustan kaikkia liikkumaan. Kukin omalla tyylillään mutta monipuolisesti. Itse pitäydyin vuosia mukavuusalueellani: pyöräilen ja uin. Kunnes luin jostain, että luita pitää rasittaa esimerkiksi juoksun tai squashin tms avulla, jossa luustoon kohdistuu liikettä ja iskuja. Lisäksi lihaskunto on tärkeää. Päänsäryt mm katosivat melkein kokonaan, ainakin kesän ajaksi, kun lihakset saivat kyytiä. Ja nukkui erittäin hyvin. Suosittelen lämpimästi. Hyvää liikunnallista vkloppua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao