Maisema

Maisema

maanantai 30. joulukuuta 2013

Matkakertomuksia : Turku

Turun tuomiokirkko
Kotimaan kohde vaihteeksi. Turku on ihana kaupunki. Se oli syntymäkotini lähin suuri kaupunki ja se oli oma kotikaupunkini ensimmäisenä opiskelupaikkakuntanani. Turku on helposti lähestyttävä, ja kuitenkin siitä sanotaan, että turkulaiset ovat hyvin sisäänpäin lämpiäviä. Pitänee paikkaansa ainakin osittain mutta niin kai me kaikki olemme ainakin jossain määrin. Turussa vieraillessaan minkäänlaista nurkkakuntaisuutta en ole enää havainnut, ja esim nyt yöpyessämme vaihteeksi yhdessä Turun tunnetuimmassa hotellissa, Hamburger Börsissä, tunsimme olomme erittäin tervetulleiksi. Siitäkin huolimatta, että helsinkiläiset yleensä muistavat mollata turkulaisia ja toisinpäin, ja tietysti tamperelaiset huutelevat omiaan väliin molemmista "vihollisistaan".





Hamburger Börsissä on muuten kattoparkki, jonne mennään autohissillä! Niitä olen aiemmin nähnyt vain Bondeissa, ja kokemus oli vähintään jännittävä, mutta erittäin toimiva. Börsin huoneet olivat siistit ja keskitasoisen tyylikkäät, ja keskustassa oli hyvin kätevää yöpyä. City Börsin puolella huoneet ovat yksinkertaisemmat, edullisemmat ja pienemmät - nekin on pariin kertaan kokeiltu. Jos lapset saavat valita, yövymme usein Naantalin kylpylässä jahdin puolella :)


Jouluinen sisustus

Turussa on useita hyviä ruokapaikkoja, joista monia emme ole edes ehtineet kokeilla. Viime kesänä kävimme ravintola Yokissa, joka oli täydellisen ihana niin ruoan kuin miljöön puolesta aivan Aurajoen rannassa. En ole koskaan syönyt missään niin ihanaa kasvisateriaa kuin Yoki ravintolassa mutta valitettavasti ko ravintola ajautui konkurssiin, eikä sitä enää ole lainkaan olemassa.


Blankon terassi

Blanko

Blankon huikea valaisin

Kanapasta

Blankon naisten WC on melko häkellyttävä


Tällä reissulla kävimme nyt jo kolmatta kertaa Blanko ravintolassa osoitteessa Aurakatu 1 (tämäkin aivan Aurajoen lähettyvillä). http://www.blanko.net/ Paikka on ihanan mutkaton ja kohtuuhintainen. Palvelu on välitöntä ja esim nyt saimme pienemmän lapsen ateriasta pyytämättä -50%, kun ruokaa kehuessani mainitsin, että annokset olivat lapsille hieman suuria... Itse söin halloumirisottoa, joka oli vallan mainion makuista. Puolisoni kokeili peurahampurilaista, joka kuulemma oli erinomaista ja lapset söivät kanapastaa. Miljöö ko ravintolassa on mukava, ja illemmalla saattaa päästä nauttimaan livemusiikista. Pääsalin katossa on mielettömän ihana ja hillittömän kokoinen valaisin, josta oli pakko ottaa kuva. En päässyt kysymään kuka ko valaisimen on suunnitellut - maybe next time. Mutta suosittelen ko ravintolaa lämpimästi.

Perushyvää ruokaa söimme myös Ricossa Eerikinkadulla. Täältä ikuistin ensi jouluksi hauskan valoköynnösidean, jossa oli perusledisarjaan jokaisen valon kohdalle kiinnitetty piparimuotti ja vielä sidottu pieni silkkinauha rusetiksi. Yksinkertainen idea mutta niin kaunis.




Yliopistonkatu on nykyään osittain kävelykatu ja muuttunut sen myötä rauhallisemmaksi. Kesällä siinä on enemmänkin elämää ja nyt se toimi lähinnä tuulitunnelina :)


Yliopistonkatu



Kesäisin kauppatorilla on tunnelmaa. Turussa kauppatori on leimallisemmin kaupunkilaisten oma tuoretavaran ostospaikka ja tapaamispaikka. Sieltä saa paikallisten tuottajien laadukkaita kasviksia ja juureksia sekä kalaa jne. 

Pysäköinti Turussa on nykyään aivan älyttömän hankalaa. Vapaata paikkaa voi joutua etsimään lähemmäs tunnin, ja lopultakin voinee joutua viemään autonsa kiltisti pysäköintitaloon. Tämä onkin käsittääkseni Turussa tietoinen valinta mutta koska sitä ei aina heti muista, kiertää sitä Turun keskustaa ajoittain hetken verran...

Turussa on myös jotakin ihania sisustusliikkeitä. Kauppiaskadun ja Linnankadun risteyksessä on Sisustuksen Koodi ja tuomiokirkolle päin mennessä lisää. Julian korttelissa bongasin ihanan keittiöliikkeen, jonka ikkunasta näin tähän astisen sisustuselämäni ehdottomasti kauneimman hanan/sekoittajan! Jos joku tunnistaa ko keittiön hanan, niin please ilmoittakoon heti kuka tuota hanaa valmistaa :) samaisen hanan yllä roikkui ilmava, moderni valaisin....olisipa tyylikäs keittiö



Donatellon ikkuna


Yksi kauneimmista hanoista ever...


Linnankadulla on myös jo aiemmassa postauksessa mainitsemani vaatekauppaan Donatello, jonka ikkuna oli sisustettu jo niin kutsuvan kauniisti, että pakkohan sinne sisään oli astella. Turkulaiset ystävämme kylläkin mainitsivat, että ko liike on jossain määrin ylihintainen, eikä meidänkään mukanamme ainakaan tällä krt tarttunut mitään, alesta huolimatta. Pakko on kyllä antaa ko liikkeen henkilökunnalle kiitosta avoimesta ystävällisyydestä. Kukaan ei katsonut pitkin nenäänsä, vaan päinvastoin esittelivät ihanuuksia suurella antaumuksella.

Tänään kävimme lasten kanssa Turun linnassa, joka oli vaikuttava. Turun linna on omasta mielestäni yksi Suomen kauneimpia linnoja. Olen itse käynyt siellä lukuisia kertoja, ja kerran jopa päässyt ystäviemme vihkitilaisuuteen linnan kirkkoon. Tällä kertaa linnassa oli esilinnan puolella tyylihuoneissa eri tyylisiä joulukattauksia, joita tutkimmekin kiinnostuneina. Kyllä sisustetuista huoneista vaan saa niin paljon enemmän irti kuin tyhjistä kuninkaansaleista. Niin vaikuttavia kuin nekin ovat. Lapset tuijottivat kauhistuneina pyöreää lattiaan upotettua tyrmää...



Turun linna

Turun linnan esilinnaa

Turun linnan kappeli

juhlakattaus


Turun murteen sanasto

Suomi-Turku

Hauska tavata pitkästä aikaa = Viäläks sääki elät?
Saisinko menun? = Onk mittä ruakka?
Sallitteko, että poltan? = Onk tikui?
Luvallanne, jos sallitte. = Anskummää.
Paljonko tämä maksaa? = Kuimpal?
Se on kallis. = Niimpal?
Se on edullinen. = Niimpal?



Paikallisen tunnetun hautaustoimiston ikkuna

Aurajoen uusin kiistelty silta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao